Muiderberg

Muiderberg ligt aan het IJmeer tussen Amsterdam en het Gooi. Het dorp ligt op de resten van een stuwwal, een overblijfsel uit de ijstijd. Door het hoogteverschil met de omgeving en de ligging nabij Muiden, ontstond de naam de ‘Muyder Bergh’. De eerste bewoners kwamen rond het jaar 1200 en waren voornamelijk boeren.

Aan het begin van de 18de eeuw kwam Muiderberg in zwang als woonplaats voor rijke Amsterdamse kooplieden. Zij lieten een aantal buitenplaatsen bouwen rond de meent, de gemeenschappelijke weideplaats voor het vee van de boeren. De huiseigenaren vonden de weide tussen hun optrekjes niet zo fraai en kochten de meent in 1703 op. Zo ontstond de huidige brink met zijn bomen en vijverpartij. Na de kooplieden uit Amsterdam kwamen de dagjesmensen: Muiderberg kwam eind 1800, begin 1900 in trek als badplaats. Een belangrijke stimulans ging hierbij uit van de aanleg van een tramlijn tussen Amsterdam en het Gooi in 1880/1881, de zogenaamde Gooische Moordenaar, genoemd naar de vele ongelukken die het veroorzaakte. De Brink vormt het sociale openluchtmiddelpunt van het dorp. Op deze mooie, bomenrijke plek worden de nationale- en de dorpsfeesten gevierd.

Floris V
Bij de Boskapel herinnert een levensgrote kei aan de moord op Floris V in 1296. Op de Googweg vlakbij de manege ligt in het fietspad een rode tegel. Op deze plek zou Floris V zijn laatste adem hebben uitgeblazen.

Echobos
In het Echobos is de wereldberoemde echo te horen, die in 1613 door tuinlieden werd ontdekt. De echo schijnt om onverklaarbare redenen uit de grond te komen. In de 18de eeuw werd een cirkelvormige stenen muur opgetrokken om de echo beter tot zijn recht te laten komen.
Rechthuis
Bij binnenkomst via de Googweg (voor de aanleg van de A6 door de polder de enige toegangsweg tot Muiderberg) bevindt zich het Rechthuis. In vroegere tijden was hier een dependance van het kantongerecht in Naarden. Het Rechthuis fungeerde lange tijd ook als wachtruimte voor reizigers die gebruik maakten van de stoomtram. Het Rechthuis is nu een hotel en restaurant.

Gerelateerde afbeelding

Kerk
Op het hoogste punt van Muiderberg staat de Kerk aan zee, gebouwd in het midden van de 14de eeuw en begonnen als kapel. Het gebouw werd in 1566 tijdens de beeldenstorm vernield. Na de restauratie werd de kerk meerdere malen door brand getroffen. De beeldbepalende toren dateert van omstreeks 1620. In de kerk worden regelmatig klassieke concerten gegeven.

Begraafplaatsen
De beroemdste begraafplaats in Muiderberg is de Israëlitische begraafplaats aan de Googweg. Dit is de grootste joodse begraafplaats in Nederland (circa 15 ha) en de op één na oudste (de oudste is de Portugees-joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel).
Aan de Badlaan ligt de Openbare begraafplaats, plaatselijk ook bekend onder de naam Familiebegraafplaats. De lommerrijke begraafplaats werd in 1792 in gebruik genomen door de Lutherse familie Kanth uit Amsterdam. Een derde, erg mooie begraafplaats, bevindt zich aan de voet van de Kerk aan zee.

Bunkers
In en rond Muiderberg bevinden zich tientallen betonnen bunkers (bomvrije groepsschuilplaatsen) en kazematten (bomvrije verdedigingswerken met geschut). Ze zijn vlak voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Ook liggen er her en der nog oude tankvallen om tanks de doorgang te beletten.

Haven
‘Muiderberg aan zee’ ligt aan het meest zuidelijke deel van het Markermeer. Voor de kust is het zo ondiep, dat het haventje alleen geschikt is voor kleine zeil- en motorboten. Daarnaast is het ondiepe water een eldorado voor wind- en kitesurfers.

Overnachten in de omgeving van Muiderberg? Bekijk hier de lijst met hotels