Curacao

Op het tropische eiland Curaçao kunt u genieten van het heerlijke klimaat, de schitterende stranden én de oude koloniale architectuur met Nederlandse invloeden. De onderwaterwereld is prachtig om al snorkelend te ontdekken en een bezoek aan Boca Tabla, een indrukwekkende rotspartij met ruige golven, en Willemstad met de bontgekleurde huizen en de pontjesbrug, zijn een must! Bovendien spreekt u de taal! Iedereen kan zich hier goed vermaken, jong, oud, avonturiers, duikers of mensen op zoek naar rust.

Vrolijk gekleurde huisjes tegen een strakblauwe lucht. Dit prachtige eiland met een heerlijk klimaat is een ideale bestemming voor wie zin heeft in zon, zee en strand. De heldere Caribische Zee biedt u volop mogelijkheden tot duiken, zwemmen en surfen, maar ook voor cultuur en natuur kunt u hier prima terecht. Wissel de Caribische levendigheid af met een bezoek aan het Christoffelpark en de grotten van Hato, en uw vakantie wordt gegarandeerd een succes.

Meer info vind u hieronder.

Vliegtickets Curaçao
Goedkope vluchten naar de Nederlandse Antillen boekt u makkelijk via  Budgetair. U kunt op deze website de ticketprijzen van verschillende vliegmaatschappijen vergelijken. U hoeft alleen maar in te vullen waarheen en wanneer u wilt vliegen. U krijgt vervolgens een overzicht met de vluchten die op dit moment beschikbaar zijn. Ook een aanrader is TUI, zei vliegen met hun nieuwe Dreamliner rechtstreeks naar Curacao.

Eten en drinken
Curaçao staat bekend om z’n grote diversiteit aan restaurants. Als u van lekker eten houdt zit u goed op Curaçao! De meeste Curaçaoënaars gaan meestal goed gekleed uit eten. Shorts gecombineerd met slippers is dan ook niet echt gewenst. Er zijn diverse plekken waar u voor weinig geld een heerlijke maaltijd kunt nuttigen. De prijzen beginnen voor een hoofdgerecht op circa € 6,- per persoon. Omdat het eten op Curaçao grotendeels geïmporteerd wordt, bieden de restaurants diverse Internationale gerechten aan in combinatie met een klein traditioneel Curaçao’s gerechtje: iets met Nederlandse invloeden gecombineerd met Creools. Zo kun je hier gerechten bestellen als; Keshi Yená (Gevulde Kaas) of Sòpi di Banana (Soep van bakbanaan).
Duiken
Curaçao bestaat uit een kalkgesteente waar koraal zich jarenlang heeft afgezet. Dit is nog steeds duidelijk zichtbaar wanneer er wordt gedoken. Duiken is dan ook één van de populairste watersporten op Curaçao. Het wemelt er van de duiklocaties, waardoor Curaçao voor velen een paradijs is om te duiken. U ziet hier prachtige koraalriffen die voornamelijk vlak aan de kustlijn het mooiste zijn. Tijdens het duiken blijft de verdere onderwaterwereld ook zeker niet onopgemerkt. Wanneer u niet wilt/kunt duiken is snorkelen ook zeker de moeite waard!

Bevolking

Curaçao heeft ongeveer 150.000 inwoners en bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen. De overgrote meerderheid is Creools en de mensen zijn van gemengde Europese en Afrikaanse afkomst. Deze groep wordt beschouwd als een inheemse bevolkingsgroep. Daarnaast zijn er ook groepen als: Europese Nederlanders, Chinezen, Portugezen, Venezolanen, Surinamers, Brits-West-Indiers, Dominicanen, Libanezen en Colombianen. In 2006 woonden er 102 verschillende nationaliteiten op het eiland.

Flora en Fauna
De vegetatie van het eiland bestaat voornamelijk uit verschillende soorten cactussen, laag struikgewas, en lage bomen. De dividivi is een van de bekendste bomen. Aloësoorten en agaves komen in verwilderde vorm voor. Daarnaast groeien er verschillende kruiden en komen er ook orchideeën voor. In het westen van het eiland bevinden zich twee Natuurgebieden. Het gebied rond de Christoffelberg, het nationale park Christoffelpark en aangrenzend het nationaal Park Shete Boka. In het laatste gebied komen zeeschildpadden voor. Bij Sint Willibordus is een natuurreservaat waar u vooral flamingo’s kunt zien.

Landschap

Vliegtickets Curaçao - strand

Het landschap van is over het algemeen vlak met enkele lichte hoogteverschillen. Het hoogste punt van het eiland is de 372 meter hoge St. Christoffelberg in het Nationale Park Christoffelpark. De noordkust is rotsachtig en steil, terwijl de zuidkust bekendstaat om de natuurlijke baaien en inhammen.

De begroeiing wordt gekenmerkt door de typisch Caribische Dividivi-boom (die zijn aparte vorm te danken heeft aan de wind), cactussen en struikgewas. Net als de andere ABC-eilanden is het ook hier vanwege de weinige neerslag en het droge klimaat niet bijzonder groen. Langs het strand komen palmbomen voor en u kunt ook mangrovebomen tegenkomen. Dit zijn bomen die met hun voeten in het water staan.

Geografie
Curaçao ligt in het zuidelijke deel van de Caribische Zee en is een tropisch eiland. Het vormt samen met Aruba en Bonaire de ABC-eilanden, de Nederlandse Antillen. Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen en bestaat uit twee delen. Zo bestaat Curaçao uit het eiland Curaçao en het eiland klein Curaçao, dat circa tien kilometer vanaf de oostkust ligt. Curaçao bestaat vooral uit koraalkalk en vulkanisch gesteente.

De Sint Christoffelberg is het hoogste punt van het eiland met een hoogte van 375 meter. Het eiland heeft zes verschillende natuurlijke havens, die zijn ontstaan doordat de zee de koraalkalk heeft uitgehold. Aan de zuidwestkant van het eiland ligt de grootste haven, het Schottegat, de haven van Willemstad. In de omgeving van het Schottegat liggen de grootste olieraffinaderij en het grootste droogdok van de omgeving, die via het Schottegat bereikt kunnen worden.

Aan beide kanten van de Sint Annabaai liggen de twee stadsdelen van Willemstad: in het oosten het oudste gedeelte: Punda (‘De Punt’) met vele winkeltjes en restaurants en in het westen de wijk Otrobanda (Papiaments voor ‘De Andere kant’). Beide delen zijn verbonden via een houten pontjesbrug (Koningin Emmabrug). Aan de Ruyterkade is er een levendige ‘drijvende markt’ te vinden. Hier verkopen veelal Venezolanen vanuit hun bootjes diverse koopwaar aan klanten op de kade.

Geschiedenis
De Arawak – Indianen waren de eerste bewoners van Curaçao en zij kwamen ongeveer 6000 jaar geleden richting Curaçao en de andere omringende eilanden. Ze waren op trektocht richting Canada. De Indianen die op Curaçao bleven heetten de Caiquetos.

In 1499 werd het eiland herontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. In datzelfde jaar woonden er ongeveer 2000 Taínos op het eiland. In 1515 werden bijna alle Taínos als slaven naar Hispaniola vervoerd waarna de Spanjaarden zich in 1527 definitief op Curaçao vestigden. Het land werd niet bestuurd vanuit Curaçao maar vanuit één van de Spaans-Venezolaanse steden. De Spanjaarden importeerden diverse producten. Zo werd er vee vanuit Europa naar Curaçao vervoerd en zijn er diverse uitheemse bossen en planten aangeplant.

Naarmate de jaren vorderden nam het aantal Spanjaarden op het eiland af. In plaats van de Spanjaarden kwamen er meer Indiaanse bewoners op het eiland af. In de laatste decennia dat de Spaanse bevolking op Curaçao woonde werd het eiland gebruikt als een grote veehouderij. De West Indische Compagnie heeft in Augustus 1634 de overgave van de Spanjaarden bij San Juan getekend. De overige aanwezige Spanjaarden en een groot deel van de Taino werden naar Venezuela gebracht door de Nederlanders. In Venezuela werden zij aan wal gezet. Er zijn ongeveer 25 tot 30 gezinnen op het eiland gebleven.

De Spanjaarden wilden Curaçao opnieuw veroveren en hadden plannen bedacht om dit uit te voeren. Om informatie te verzamelen over troepenmacht, buitenposten en voedselvoorraden werden Indianen die op Curaçao woonden door de Spanjaarden ontvoerd en verhoord. Ook werden er spionnen naar het eiland gestuurd. Mensen van de WIC die zout gingen halen op de kust van Venezuela werden gevangen genomen en verhoord. Uiteindelijk zijn de plannen niet doorgegaan, omdat de schepen door een storm zijn afgedreven en Curaçao dus nooit werd bereikt.

De WIC maakte Curaçao tot vrijhaven. Hierdoor verkreeg Curaçao een sleutelpositie in de internationale handelsnetwerken. Door deze sleutelpositie werd Curaçao in de 17e eeuw één van de meest welvarende eilanden van het Caribische gebied. Curaçao probeerde zijn handelspositie te behouden, maar na het vallen van de WIC in 1719 werd Curaçao een onderdeel van de Nederlandse kolonie. Op Curaçao zijn veel overblijfselen uit het verleden terug te vinden. Zoals de 17 begin 20e eeuwse panden in Willemstad.

Klimaat
Het klimaat van Curaçao is warm en droog. De gemiddelde regenval bedraagt jaarlijks 550 mm waarvan de meeste regen valt gedurende de maanden oktober tot en met januari.

U ziet dat er heel wat te beleven valt.

U kunt complete pakketreizen boeken bij oa:

Zwemmen met dolfijen: http://www.dolphin-academy.com/

Geniet van een unieke ervaring met onze dolfijnen en laat onze intieme en informatieve programma’s het dier achter de mythe onthullen in een leuke, informatieve, verantwoordelijke en educatieve manier.

Ervaar echte interactie met onze kust-tuimelaardolfijnen in zowel ruime lagunes en de open zee.

Meer info: http://www.dolphin-academy.com/

 

Sfeer impressie: